Japonská kuchyňa-Úvod

6. september 2013 at 20:12 | Shizue Asahi |  Japanese kitchen
Jedlo musí byť pôžitkom ešte predtým, než ho človek ochutná. Každý chod si vyžaduje svoj spôsob servírovania. Farba jedla a jeho tvar musí ladiť s farbou a tvarom keramiky, na ktorej je podávané. Klasicky je preto slávnostný obed alebo večera podávané na množstve menších keramických misiek, pričom na niektorej z nich môže byť len malý kúsok nakladanej zeleniny.

Japonská kuchyňa nepoužíva veľa korenín. Extrémne čerstvé sa niekedy používajú hlavne ryby, ktorých Japonci spotrebujú najviac na svete. Suši je snáď najznámejšie japonské jedlo, ktoré si získava popularitu na celom svete. Existuje niekoľko druhov suši, ale pre Japoncov je to jedlo slávnostné a mnohý ho jedia len 1-2x do roka. Azda najznámejšie je nigiri, alebo edomaezuši: podlhovastá hrudka ryže ochutenej octom, cukrom a soľou sa mierne natrie ostrým japonským chrenom wasabi a navrch sa položí kúsok surovej ryby, kreveta, sépia, chobotnica, alebo sladká omeleta. Ceny suši sú jednoznačné, odlišujú sa jednoducho farbou tanierov, ktoré sa po konzumácii ukladajú na seba.
 

Be the first one to judge this article.

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.
 

Actual articles

Advertisement